Forma potrawy: Desery, Kolacje
opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.
Forma potrawy: Sałatki
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100 g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75 ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
Forma potrawy: Śniadania
1 szklanka soku pomarańczowego
1 banan
sok z cytryny
po kilka kawałków swieżych owoców:
ananas, truskawki, maliny, brzoskwinie, kiwi
jogurt naturalny (około 175 ml)
1 łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie:
jajko
listki mięty
kostki lodu
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Letnia sałatka z arbuzem i melonem
Forma potrawy: Sałatki, Desery
1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200 g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml brandy
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
Forma potrawy: Desery
3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi