cojemy.pl > Desery > Galaretka egzotyczna

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Galaretka egzotyczna

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny

Do przybrania:
1 kiwi

Przyrządzanie

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić i wymieszać z sokiem pomarańczowym.

Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wlać galaretkę na wysokość 1 cm, wstawić naczynie do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

Mango umyć, obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Banany umyć, obrać, pokroić na pasterki i skropić sokiem z cytryny. Kiwki obrać, pokroić w  plasterki, włożyć na 5 minut do wrzątku, a następnie osączyć.

Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć mango, zalać następną porcją galaretki, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia. Czynność tą powtórzyć z ananasem, bananami i kiwi.

Podawać z lodami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Ananas, Banany, Cytryna, Kiwi, Mango, Pomarańcza, Żelatyna

Podobne przepisy

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis

Ambasador

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
» zobacz przepis

Kubański tort serowy

Forma potrawy: Deser
15dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500ml śmietany kremówki
» zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
» zobacz przepis

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Danie główne
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Tort bananowy

Forma potrawy: Deser
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
» zobacz przepis

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Deser
15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny
» zobacz przepis

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupa
2kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.