Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2
3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić i wymieszać z sokiem pomarańczowym.
Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wlać galaretkę na wysokość 1 cm, wstawić naczynie do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
Mango umyć, obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Banany umyć, obrać, pokroić na pasterki i skropić sokiem z cytryny. Kiwki obrać, pokroić w plasterki, włożyć na 5 minut do wrzątku, a następnie osączyć.
Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć mango, zalać następną porcją galaretki, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia. Czynność tą powtórzyć z ananasem, bananami i kiwi.
Podawać z lodami.
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
Forma potrawy: Desery
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
Forma potrawy: Desery
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
Forma potrawy: Ciasta
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa