MENU
ZWIŃ MENU

Mango daiquiri

Formy potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 10 min.

Składniki

1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod

Przyrządzanie

Mango należy chłodzic w lodówce przez 2 godziny. Następnie obrać, usunąć pestkę i pokroić w talarki.

Pokrojone mango, rum, sok z cytryny, cukier i kruszony lód umieścić w mikserze i miksować przez 30 sekund na dużej szybkości.

Przelać do szklanek koktajlowych, przybrać kawałkiem mango, zielonym listkiem, kwiatami. Dodać kruszony lod.

Zamiast mango można użyć innych owoców np. bananów, papai, guawy, melona, aby przygotować banana daiquiri, guawa daiquiri itp.

Sposób postępowania i składniki są takie same, owoce należy najpierw ochłodzic w lodowce, nastepnie obrać cienko, usunąć pestki, pokroić i zmiksować z lodem, rumem, cukrem i sokiem z cytryny.

Ilość cukru i soku z cytryny może się różnić w zależności od użytego owocu. Szklankę przybiera się zawsze kawałkiem danego
owocu i świeżymi kwiatami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sorbet z mango

Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe

60 dag mango (2 owoce)
100 ml  Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej

Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Chutney z mango

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Desery

850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego

Do przybrania:
plasterki pomarańczy