1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
Mango należy chłodzic w lodówce przez 2 godziny. Następnie obrać, usunąć pestkę i pokroić w talarki.
Pokrojone mango, rum, sok z cytryny, cukier i kruszony lód umieścić w mikserze i miksować przez 30 sekund na dużej szybkości.
Przelać do szklanek koktajlowych, przybrać kawałkiem mango, zielonym listkiem, kwiatami. Dodać kruszony lod.
Zamiast mango można użyć innych owoców np. bananów, papai, guawy, melona, aby przygotować banana daiquiri, guawa daiquiri itp.
Sposób postępowania i składniki są takie same, owoce należy najpierw ochłodzic w lodowce, nastepnie obrać cienko, usunąć pestki, pokroić i zmiksować z lodem, rumem, cukrem i sokiem z cytryny.
Ilość cukru i soku z cytryny może się różnić w zależności od użytego owocu. Szklankę przybiera się zawsze kawałkiem danego
owocu i świeżymi kwiatami.