Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
Cebulę bardzo drobno pokroić - czym drobniej tym lepiej, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać curry i chwilę poddusić, po czym zalać wywarem z warzyw.
Owoce dokładnie rozgnieść, dodać soku z cytryny (aby nie zbrązowiały), wymieszać z roztworem i zagotować.
Następnie doprawić do smaku creme fraiche i tabasco (lub chilli), solą oraz cukrem.
Na koniec posypać dekoracyjnie wiórkam kokosowymi.
Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe
60 dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod