Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 15 min.
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
Miąższ arbuza oddzielić od skórki, pokroić na duże kawałki, można usunąć nasionka.
Granat przekroić na połowę, wyjąć nasionka i oddzielić białą błonkę.
Rodzynki opłukać, namoczyć w rumie.
Do miseczek nałożyć kawałki arbuza, po trochu rodzynek i pestek granatu.
Dodać po kulce lodów, posypać orzechami i migdałami.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
Forma potrawy: Sosy
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Forma potrawy: Dania na grilla