Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
Wykonać ciasto biszkoptowe zaparzane.
Przygotować owoce:
przebrać, umyć, osączyć, odszypułkować, owoce do kremu przetrzeć.
Wykonać krem:
jaja z cukrem ubijać na parze, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Masę ostudzić ubijając.
Masło ucierać w makutrze, dodając stopniowo masę jajeczną.
Na końcu dodać przetarte owoce i zapach.
Biszkopt pokroić na 3 krążki i nasączyć je herbatą lub ponczem.
Na pierwszy krążek położyć warstwę kremu, warstwę owoców, następnie kolejne krążki ciasta przekładane kremem i owocami.
Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć owoce, można zalać je tężejącą galaretką przygotowaną z ilości wody o połowę mniejszej niż przewiduje przepis na opakowaniu.
Boki tortu posmarować masą.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do przełożenia można użyć innej masy wg. uznania.