Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
Wykonać ciasto biszkoptowe zaparzane.
Przygotować owoce:
przebrać, umyć, osączyć, odszypułkować, owoce do kremu przetrzeć.
Wykonać krem:
jaja z cukrem ubijać na parze, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Masę ostudzić ubijając.
Masło ucierać w makutrze, dodając stopniowo masę jajeczną.
Na końcu dodać przetarte owoce i zapach.
Biszkopt pokroić na 3 krążki i nasączyć je herbatą lub ponczem.
Na pierwszy krążek położyć warstwę kremu, warstwę owoców, następnie kolejne krążki ciasta przekładane kremem i owocami.
Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć owoce, można zalać je tężejącą galaretką przygotowaną z ilości wody o połowę mniejszej niż przewiduje przepis na opakowaniu.
Boki tortu posmarować masą.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do przełożenia można użyć innej masy wg. uznania.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
Forma potrawy: Napoje
szklanka soku z poziomek lub truskawek
szklanka soku z czarnej porzeczki
szklanka soku z winogron
szklanka mleka
cukier