Przepisy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
50dag mąki
5dag drożdży
10dag cukru
mleko
15dag masła lub 8dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5kg maku
0,5kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki
30ml ginu
90ml soku pomarańczowego
90ml soku ananasowego
30ml rumu
30ml wódki
kilka kropel soku z limetki
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
25dag truskawek
15dag poziomek
10dag malin
10dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
Nadzienie rabarbarowe:
1kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
80ml soku jabłkowego
40ml soku z czerwonej porzeczki
40ml nektaru morelowego
kawałek jabłka do dekoracji
2 jabłka
2 szklanki truskawek
2 łyżki octu
2 łyżki wody
łyżka miodu
2 łyżki oleju
listki sałaty
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
0,4kg gruszek
1kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru