Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
40 g cukru
40 g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny
Cytrusy sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skórki razem z białą częścią. Pokroić owoce w niewielkie cząstki ale bez rozgniatania.
Maelon przekroić na połowę, usunąć ziarenka, miąższ pokroić w niedużą kostkę. W szklanych pucharkach ułożyć kawałki melona, grepfruta i pomarańczy - kilka cząstek odłożyć do dekoracji.
Niewielką ilość wiórków kokosowych zrumienić na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. Zagotować mleko z cukrem, do gotującego się dodać kaszę manną i resztę wiórków. Gotować jednocześnie mieszająć przez około 4 minuty.
Zdjąć kaszę z mlekiem z ognia i ubić mikserem na gęsty krem. Dodać sok z cytryny (zamiast soku możesz również użyć dowolonego likieru) i odstawić do ostygnięcia.
Zalać owoce kremem kokosowym i posypać zrumienionymi wiórkami. Deser udekorować cząstkami owoców.
Forma potrawy: Desery, Kolacje
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Różowy tort z bitą śmietaną i owocami
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
Oraz poncz do nasączenia
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego
Forma potrawy: Desery
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania