Przepisy z oliwą
Kolorem zielonym zaznaczono oliwa
Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750g cebuli
75ml śmietany
75g sera gouda
50g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
80dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
1 kurczak
25dag migdałów
25dag suszonych śliwek
25dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
4 pomidory
20dag makaronu kokardki
20dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
500g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
główka sałaty
1 avocado
mało owoc granatu
pół czerwonego grejpfruta
2-3 plasterki szynki
pół strąka czerwonej papryki
pół cytryny
sól
biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
10dag czerwonej papryki
10dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki