Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Pomidory umyć i pokroić na plasterki, wyciąć z nich twarde kawałki, ułożyć na talerzu.
Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić na paski wyłożyć na pomidory.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Fasolę osączyć, opłukać, wyłożyć na pomidory i paprykę, obłożyć krążkami cebuli i liśćmi bazylii.
Na koniec sałatkę oprószyć solą i pieprzem, polać olejem lub oliwą z oliwek.
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Forma potrawy: Sałatki
100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej