Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente, ostudzić. Z ryby zdjąć skórę, usunąć ości, rozdrobnić.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Groszek osączyć z zalewy. Koperek posiekać.
Makaron, warzywa i rybę włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Na koniec posypać koperkiem.
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
Forma potrawy: Przetwory
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka