Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1 kurczak
25 dag migdałów
25 dag suszonych śliwek
25 dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20 g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
Kurczaka sprawić, dokładnie umyć, odciąć końcówki skrzydeł, podzielić na części.
Śliwki moczyć przez 30 min., tak samo rodzynki. Migdały obgotować w wodzie przez 10 min., ostudzić, obrać i przepłukać zimną wodą.
Podsmażyć kawałki kurczaka w rondlu na oliwie i maśle. Podsmażonego przełożyć na półmisek i odstawić.
Do sosu (powstałego ze smażenia) z kurczaka dodać wymoczone śliwki i rodzynki, wymieszać. Dodać laskę cynamonu oraz goździki, włożyć kawałki kurczaka, zalać połową szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut.
Do kurczaka dodać obrane migdały i zostawić na małym ogniu przez 30 min.
Podawać na gorąco z kaszą lub słodkim chlebem (np. tureckim).
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100 g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla