cojemy.pl > Nabiał, tłuszcze oraz jaja > Jajka > Przepisy na potrawy > Strona numer 44

Przepisy z jajkami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli
Bryndza Feta, Ser Jajka Jajka - biszkopt z jajek Jogurt Kefir Majonez Margaryna Masło Maślanka Mleko Mozzarella Olej Oliwa Oscypek Parmezan (rodzaj sera żółtego) Ser biały, twaróg Ser kozi Ser owczy Ser pleśniowy Ser topiony Ser żółty Serek homogenizowany Serwatka Smalec Tofu Śmietana
Ciasta z jajkami Dania główne z jajkami Dania na grilla z jajkami Dania rybne z jajkami Desery z jajkami Drinki i koktajle alkoholowe z jajkami Inne potrawy z jajkami Koktajle bezalkoholowe z jajkami Kolacje z jajkami Napoje z jajkami Przekąski lub przystawki z jajkami Przetwory z jajkami Sałatki lub surówki z jajkami Sosy z jajkami Zapiekane z jajkami Zupy z jajkami Śniadania z jajkami

Kolorem zielonym zaznaczono jajka

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Tarta z kurczakiem i papryką

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru
100g migdałów
» zobacz przepis

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
» zobacz przepis

Pierożki z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
» zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasto
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Ryż po chińsku z wołowiną

Forma potrawy: Danie główne
25dag ryżu
4 cebulki dymki
25dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350g mąki
20g drożdzy
2 łyżki smalcu
220ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600g pomidorów
200g tuńczyka w oliwie
50g anchois
50g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
» zobacz przepis

Ryż po staropolsku

Forma potrawy: Danie główne
25dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10dag suszonych śliwek
8dag grzybów suszonych
100ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.