1 kurczak
30dag tłustej wieprzowiny
30dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300ml śmietany
1 jajo
40dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
Grzyby umyć, moczyć przez 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wywar odparować do 4 łyżek objętości, zachować. Z grzybów odrzucić ogonki, kapelusze posiekać.
Ze sprawionego kurczaka wyciąć filety piersiowe, odłożyć, pozostałe mięso oddzielić od kości, pokroić w paski. Wieprzowinę i cielęcinę pokroić w kostkę, słoninę pokroić w cienkie duże plastry. Cebulę obrać, posiekać, smażyć na łyżce masła przez 2-3 min.
Wszystkie mięsa z wyjątkiem filetów z kurczaka zmiksować. Przełożyć do miski, wbić jajo, wlać koniak, śmietanę, grzyby, przyprawić solą i pieprzem.
Filety pokroić w paski o szerokosci 2 cm. Posiekane zioła wymieszać z cebulą. Łyżkę masła stopić. Paski filetów obtaczać w stopionym maśle i ziołach.
Formę pasztetową wyłożyć plasterkami słoniny, ułożyć połowę farszu mięsnego, na nim umieścić rząd filetów, przykryć resztą farszu i plasterkami słoniny. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do 200 st. C piekarniku. Piec przez godzinę.
Po upieczeniu przestudzić do temperatury pokojowej, na wierzchu pasztetu położyć odpowiednich rozmiarów deseczkę i obciążyć odważnikiem. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Podawać pokrojony w plastry z sosem musztardowym.