MENU
ZWIŃ MENU

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki

1 kurczak
30 dag tłustej wieprzowiny
30 dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300 ml śmietany
1 jajo
40 dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby umyć, moczyć przez 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, wywar odparować do 4 łyżek objętości, zachować. Z grzybów odrzucić ogonki, kapelusze posiekać.
 
Ze sprawionego kurczaka wyciąć filety piersiowe, odłożyć, pozostałe mięso oddzielić od kości, pokroić w paski. Wieprzowinę i cielęcinę pokroić w kostkę, słoninę pokroić w cienkie duże plastry. Cebulę obrać, posiekać, smażyć na łyżce masła przez 2-3 min.
 
Wszystkie mięsa z wyjątkiem filetów z kurczaka zmiksować. Przełożyć do miski, wbić jajo, wlać koniak, śmietanę, grzyby, przyprawić solą i pieprzem.
 
Filety pokroić w paski o szerokosci 2 cm. Posiekane zioła wymieszać z cebulą. Łyżkę masła stopić. Paski filetów obtaczać w stopionym maśle i ziołach.
 
Formę pasztetową wyłożyć plasterkami słoniny, ułożyć połowę farszu mięsnego, na nim umieścić rząd filetów, przykryć resztą farszu i plasterkami słoniny. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do 200 st. C piekarniku. Piec przez godzinę.
 
Po upieczeniu przestudzić do temperatury pokojowej, na wierzchu pasztetu położyć odpowiednich rozmiarów deseczkę i obciążyć odważnikiem. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Podawać pokrojony w plastry z sosem musztardowym.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini

Forma potrawy: Sałatki

mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu

Pasztet z sardynek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz