Formy potrawy: , dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
Ciasto:
350 g mąki
20 g drożdzy
2 łyżki smalcu
220 ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600 g pomidorów
200 g tuńczyka w oliwie
50 g anchois
50 g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
Mąkę przesiać na stolnice. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie. Umieścić w nim rozkruszone drożdze. Dodać smalec i szczyptę soli. Wlać wodę (ok. 220 ml) i wyrabiać rękami na jednolitą masę. Po wyrobieniu ciasto ułożyć na obsypanym mąką półmisku, oprószyć i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajo ugotować na twardo. Schłodzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm. Zieloną część łodygi szalotki drobno posiekać. Tuńczyka pokruszyć. Anchois obrać ze skórki i wyfiletować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skorek, wypestkować i pokroić w plasterki. Podsmażać na 3 łyżkach oliwy przez około 5 min. Osolić i ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości 4-5 mm. Formę do pizzy nasmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto tak, by pokrywało ono zarówno dno jak i ścianki formy.
Na wierzch ciasta nałożyć podsmażone pomidory. Na nich układać pozostałe składniki farszu. Posypać posiekaną szalotką.
Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Forma potrawy: Sałatki
1 kg kabaczków
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany
2 pomidory
pęczek koperku
cukier, sól
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Filety z kurczaka z pomidorami
Forma potrawy: Dania główne
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70 dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200 ml rosołu
4 plastry cytryny
Do podania:
ryż ugotowany na sypko
Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami
750 g chudej wieprzowiny
750 g dyni
750 g ziemniaków
300 g pomidorów
300 g pora
50 g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki