Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
Przygotować nadzienie: na maśle podsmażyć pory, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę i cukier, gotować do czasu aż odparuje sos - to będzie trwać około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić, dodać ser i szczypiorek.
Rozmrozić i rozwałkować ciasto, foremką wyciąć kółka o średnicy 15 cm. Na krążkach układać nadzienie, brzegi smarować rozmąconym jajkiem, nakłuć wykałaczką, ułożyć na blasze i wstawić na 20 min. do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki piec w temp. ok 200 st. C przez 18 minut. Podawać na ciepło.
Por, Gruszki, Ser żółty, Sól kuchenna, Masło, Pieprz, Szczypiorek, Cukier, Jajka
Pierożki z czarnymi porzeczkami
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (około 2 szklanki) mąki
4 dag drożdży
2 jaja
5 dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Dania główne
Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody