cojemy.pl > Ciasta > Pierożki z gruszkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Pierożki z gruszkami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz

Przyrządzanie

Przygotować nadzienie: na maśle podsmażyć pory, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę i cukier, gotować do czasu aż odparuje sos - to będzie trwać około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić, dodać ser i szczypiorek.
Rozmrozić i rozwałkować ciasto, foremką wyciąć kółka o średnicy 15 cm. Na krążkach układać nadzienie, brzegi smarować rozmąconym jajkiem, nakłuć wykałaczką, ułożyć na blasze i wstawić na 20 min. do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki piec w temp. ok 200 st. C przez 18 minut. Podawać na ciepło.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Gruszki, Jajka, Masło, Pieprz, Por, Ser żółty, Szczypiorek, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Pierożki z czarnymi porzeczkami

Forma potrawy: Ciasto
40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
» zobacz przepis

Pierożki z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Murzynek z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
» zobacz przepis

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki
» zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Najprostsza surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250–300g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.