25dag ryżu
4 cebulki dymki
25dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Ryż opłukać i zagotować w osolonej wodzie (półtorej szklanki). Zawinąć w koc i odstawić na 4 godziny.
Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać.
Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować mięso przez 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Dorzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, przez cały ten czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, doprawić, posypać pokrojoną w paski kapustą.