Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 55 min.
25 dag ryżu
4 cebulki dymki
25 dag wołowiny
białko
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek imbiru lub imbir w proszku
3 listki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
Ryż opłukać i zagotować w osolonej wodzie (półtorej szklanki). Zawinąć w koc i odstawić na 4 godziny.
Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać.
Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować mięso przez 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Dorzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, przez cały ten czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, doprawić, posypać pokrojoną w paski kapustą.
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania na grilla
75 dag mielonej wołowiny.
2 ząbki czosnku.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
2 łyżki masła.
oliwa.
łyżka zielonego pieprzu.
sól.
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg wołowiny
1/2 kg makaronu
włoszczyzna
3 jajka
15 dag ostrego żółtego sera
3 cebule
połowa szklanki oleju
Vegeta, sól, pieprz do smaku
łyżka masła
koperek lub natka
tarta bułka
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody
Do podania:
ryż