Przepisy z jajkami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono jajka 
  
  
    
      
      
      
      
      
        400g ziemniaków
400g cukinii
4 łyżki utartego żółtego sera
łyżeczka masła
2 jajka 
pół szklanki jogurtu
tarta bułka
natka pietruszki
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka 
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        0,5kg mąki
20dag margaryny
2 jaja 
surowe żółtko 
15dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
25dag mąki
2 białka 
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        35dag mąki pszennej
35dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka 
12,5dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo 
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka 
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj 
1 łyżeczka cukru waniliowego
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja 
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko 
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        8 filetów śledziowych
litr mleka
2 żółtka 
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
1 ogórek konserwowy
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
4-5 cebul
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka 
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17dag masła
2 żółtka 
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka 
sól