Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
0,5 kg mąki
20 dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon
Wymieszać na stolnicy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dołożyć margarynę i siekać na drobne kawałki, po czym dodać po kolei, za każdym razem mieszając jajka i śmietanę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
1/3 ciasta oddzielić, uformować w małe kulki ok. 3-5 cm i włożyć do zamrażarki.
Resztę ciasta rozwałkować na blachę do pieczenia i zostawić na 10-15 minut.
Następnie nakłuwać ciasto na formie widelcem, posypać startą skórką z cytryny, nałożyć jabłka, rodzynki, posypać cynamonem.
Na powierzchnię ułożonych jabłek zetrzeć na grubej tarce zamrożone gałki ciasta.
Piec około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180-200°C.
Forma potrawy: Ciasta
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
Zupa z płatków owsianych z cynamonem
Forma potrawy: Zupy
1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier
Forma potrawy: Zupy
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Knedle ze śliwkami lub morelami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól