Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól
Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać do tego żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i przełożyć do niej ciasto.
Teraz polewa:
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Rozłożyć pianę równą warstwą na powierzchni ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 165-180°C i piec przez 30 minut na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu pokroić na kwadraty.