MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny

Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól

Przyrządzanie

Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać do tego żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i przełożyć do niej ciasto.

Teraz polewa:
Z białek i szczypty soli ubijać pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie do piany wsypać orzechy, rozdrobnioną czekoladę i delikatnie wymieszać.

Rozłożyć pianę równą warstwą na powierzchni ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 165-180°C i piec przez 30 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu pokroić na kwadraty.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Malibu

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe

Czekoladowy trójwarstwowiec

Forma potrawy: Desery

1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)

Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz