cojemy.pl > Ciasta > Strudel z truskawkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Strudel z truskawkami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania

Przyrządzanie

Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać tam białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi.
Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Przykryć i pozostawić w cieple na jedną godzinę.
Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić, odwrócony do góry dnem, głęboki talerz.
Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach.
Im ciasto będzie cieniej rozciągnięte - tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta należy odciąć i pozostawić do przeschnięcia.
Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką.
Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć około 25-30 cm długości.
Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 st. C.) piekarnika i piec 20-30 min.
Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukier, Cukier waniliowy, Jajka, Margaryna, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Truskawki i poziomki, Wanilia

Podobne przepisy

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
» zobacz przepis

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
» zobacz przepis

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Deser
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na ciasto:
30dag mąki
3dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4dag masła lub margaryny do polania
2dag tartej bułki
6dag cukru pudru
» zobacz przepis

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
» zobacz przepis

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupa
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru
» zobacz przepis

Surówka z płatków owsianych i truskawek

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka
5dag płatków owsianych
20dag truskawek
3dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
» zobacz przepis

Tort truskawkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwór
2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Strudel austriacki

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
» zobacz przepis

Babka ryżowa z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.