Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać tam białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi.
Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Przykryć i pozostawić w cieple na jedną godzinę.
Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić, odwrócony do góry dnem, głęboki talerz.
Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach.
Im ciasto będzie cieniej rozciągnięte - tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta należy odciąć i pozostawić do przeschnięcia.
Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką.
Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć około 25-30 cm długości.
Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 st. C.) piekarnika i piec 20-30 min.
Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.