Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
25 dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70 dag truskawek
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag margaryny
6-8 dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4 dag cukru pudru do posypania
Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać tam białka, dodać szczyptę soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze niż na pierogi.
Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Przykryć i pozostawić w cieple na jedną godzinę.
Stół przykryć obrusem, posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić, odwrócony do góry dnem, głęboki talerz.
Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we wszystkich kierunkach.
Im ciasto będzie cieniej rozciągnięte - tym strudel będzie smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta należy odciąć i pozostawić do przeschnięcia.
Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Większe przekroić na połowę. Posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Skropić ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką.
Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć około 25-30 cm długości.
Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 st. C.) piekarnika i piec 20-30 min.
Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Strudel z nadzieniem migdałowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
Surówka z płatków owsianych i truskawek
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji