cojemy.pl > Dania główne > Dania główne z przyprawami > Przepisy na potrawy > Strona numer 5

Dania główne z przyprawami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli
Dania główne z alkoholem Dania główne z grzybami Dania główne z innymi składnikami Dania główne z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Dania główne z mięsem Dania główne z nabiałem oraz jajami Dania główne z napojami Dania główne z owocami Dania główne z pieczywem Dania główne z przyprawami Dania główne z rybami i owocami morza Dania główne z sosami Dania główne z słodyczami Dania główne z warzywami
Dania główne z bazylią Dania główne z cukrem Dania główne z cukrem waniliowym Dania główne z curry Dania główne z cynamonem (laskami cynamonu) Dania główne z cząbrem Dania główne z estragonem Dania główne z gałką muszkatołową Dania główne z goździkami Dania główne z imbirem Dania główne z jałowcem Dania główne z kakaem Dania główne z kardamonem Dania główne z ketchupem (keczupem) Dania główne z kminem rzymskim (kuminem, cuminem) Dania główne z kminkiem Dania główne z kolendrą Dania główne z kostką warzywną Dania główne z kurkumą Dania główne z liściem laurowym Dania główne z lubczykiem Dania główne z maggi Dania główne z majerankiem Dania główne z masalą (garam masalą) Dania główne z miętą Dania główne z musztardą Dania główne z octem Dania główne z oregano Dania główne z pieprzem Dania główne z szafranem Dania główne z solą kuchenną Dania główne z tymiankiem Dania główne z vegetą Dania główne z wanilią Dania główne z zielem angielskim Dania główne z ziołami prowansalskimi

Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy

Szczupak po cygańsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg szczupaka
15dag cebuli
15dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku
» zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina w imbirze

Forma potrawy: Danie główne
400g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Soczewica gotowana po indyjsku

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
0,5kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
» zobacz przepis

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
50dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
» zobacz przepis

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Danie główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kurczę w pomidorach i miodzie

Forma potrawy: Danie główne
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150g masła
100g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Danie główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
» zobacz przepis

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100g zielonych oliwek
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.