cojemy.pl > Dania główne > Potrawka prowansalska z warzyw

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Potrawka prowansalska z warzyw

Formy potrawy: danie główne, kolacja

Składniki potrawy

po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji

Przyrządzanie

Papryki oczyścić i umyć, po czym pokroić na kawałki.
Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Podobnie cebulę. Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.
W brytfance rozgrzać mocno olej, dusić na nim warzywa razem z czosnkiem.
Pomidory rozdrobnić w zalewie i przełożyć do warzyw.
Dodać rosół i zioła prowansalskie. Wszystko dusić razem na małym ogniu przez około 45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Uduszoną potrawkę przełożyć na talerze i udekorować bazylią.
Danie spożywa się na gorąco zaraz po przyrządzeniu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakłażan, Bazylia, Cebula, Cukinia, Czosnek, Olej, Papryka, Pieprz, Pomidor, Rosół, Sól kuchenna, Zioła prowansalskie

Podobne przepisy

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Brokuły z warzywami na gorąco

Forma potrawy: Danie główne
1kg brokułów
750g marchwi
3 łyżeczki migdałów w płatkach
100g sera pleśniowego (np. rokpol)
250ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki śmietany kremówki
4 bułki pszenne
» zobacz przepis

Ryba pieczona po kreolsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
60dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15dag ogórków
10dag papryki
15dag cebuli
15dag selera
sól, pieprz
 
Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupa
po 10dag brokułów i cukinii,
5dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz
» zobacz przepis

Turecka zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Danie główne
3kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła
» zobacz przepis

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Danie główne
kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.