Formy potrawy: Dania główne, Kolacje
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
Papryki oczyścić i umyć, po czym pokroić na kawałki.
Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Podobnie cebulę. Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.
W brytfance rozgrzać mocno olej, dusić na nim warzywa razem z czosnkiem.
Pomidory rozdrobnić w zalewie i przełożyć do warzyw.
Dodać rosół i zioła prowansalskie. Wszystko dusić razem na małym ogniu przez około 45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Uduszoną potrawkę przełożyć na talerze i udekorować bazylią.
Danie spożywa się na gorąco zaraz po przyrządzeniu.
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Sałatki
100 g zielonej fasolki szparagowej
sól
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
jajko ugotowane na twardo
pomidor
plaster wędzonej szynki
Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka zmielonej gorczycy
łyżka śmietany kremówki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula