po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
Papryki oczyścić i umyć, po czym pokroić na kawałki.
Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Podobnie cebulę. Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.
W brytfance rozgrzać mocno olej, dusić na nim warzywa razem z czosnkiem.
Pomidory rozdrobnić w zalewie i przełożyć do warzyw.
Dodać rosół i zioła prowansalskie. Wszystko dusić razem na małym ogniu przez około 45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Uduszoną potrawkę przełożyć na talerze i udekorować bazylią.
Danie spożywa się na gorąco zaraz po przyrządzeniu.