cojemy.pl > Dania główne > Wołowina w imbirze

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Wołowina w imbirze

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

400g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przyrządzanie

Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.

Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.

Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.

Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.

Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Grzyby suszone, Imbir, Miód, Mąka ziemniaczana, Olej, Pieprz, Pietruszka, Prawdziwki, Soja, Sojowy, sos, Sól kuchenna, Wino, Wołowina

Podobne przepisy

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Danie na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
80dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
» zobacz przepis

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Danie główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Danie główne
1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
» zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Danie główne
1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
» zobacz przepis

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Danie główne
60dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
15dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata
» zobacz przepis

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
80dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.