Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 35 min.
0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
Przepis kuchni indyjskiej.
Soczewicę należy starannie umyć, następnie zalać wodą i zagotować.
Dodać sól, turmerik, posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku, cały straczek chilli. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
Pozostały czosnek pokroić wzdłuż i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Dodać kminek.
Po przełożeniu soczewicy do wazy, polać wierzch olejem z czosnkiem i kminkiem.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
Forma potrawy: Zupy
litr bulionu warzywnego
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania