Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 20 min.
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Makaron ugotować al dente w wodzie z odrobiną oliwy lub oleju po to aby się nie posklejał.
Pierś rozdzielić, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć tak jak na kotlety.
Sos: ser rozpuścić w śmietanie na niewielkim ogniu, dodać 5-6 drobno pokrojonych listków bazylii i szczyptę oregano, mieszać do czasu uzyskania kremowej konsystencji.
Makaron po ugotowaniu odcedzić i pozostawić w garnku. Do garnka wlać połowę przygotowanego sosu i dokładnie wymieszać, tak aby makaron cały się nim pokrył.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki pod kątem, polać oliwą z oliwek.
Ułożyć na półmisku mięso i makaron ale raczej nie mieszać - jak kto woli.
Przed podaniem makaron polać odrobiną sosu i ozdobić listkiem bazylii.
Forma potrawy: Dania główne
pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier
Do podania:
ryż
Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem
Forma potrawy: Dania główne
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
Forma potrawy: Dania główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż