Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Sprawionego kurczaka opłukać, po czym odciąć nogi nieco poniżej stawu kolanowego, przyciąć końce skrzydełek i pokroić tuszke na 4 częćci.
Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku, moczyć 30 minut, następnie osączyć. Śliwki moczyć 30 min w zimnej wodzie. Osączyć. Migdały obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę.
Rozgrzać w naczyniu masło z oliwą, dodać kawałki kurczaka, obrumienić z obu stron. Po 10-15 minutach kurczaka wyjąć i trzymać w cieple pod przykryciem.
Do tłuszczu ze smażenia dodać boczek, śliwki, rodzynki, cukier i wymieszać.
Następnie włożyć laskę cynamonu, goździki i ćwiartki kurczaka. Podlać sliwowicą, wlać 250 ml wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min (cynamon i goździki wyjąć).
Dodać migdały i dusić jeszcze, na bardzo małym ogniu przez około 25 minnut.
Podawac na gorąco z kaszą perłową.
Forma potrawy: Dania główne
2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny
Kurczak ze śliwkami i migdałami
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
25 dag migdałów
25 dag suszonych śliwek
25 dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20 g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100 g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż