1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Sprawionego kurczaka opłukać, po czym odciąć nogi nieco poniżej stawu kolanowego, przyciąć końce skrzydełek i pokroić tuszke na 4 częćci.
Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku, moczyć 30 minut, następnie osączyć. Śliwki moczyć 30 min w zimnej wodzie. Osączyć. Migdały obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę.
Rozgrzać w naczyniu masło z oliwą, dodać kawałki kurczaka, obrumienić z obu stron. Po 10-15 minutach kurczaka wyjąć i trzymać w cieple pod przykryciem.
Do tłuszczu ze smażenia dodać boczek, śliwki, rodzynki, cukier i wymieszać.
Następnie włożyć laskę cynamonu, goździki i ćwiartki kurczaka. Podlać sliwowicą, wlać 250 ml wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 min (cynamon i goździki wyjąć).
Dodać migdały i dusić jeszcze, na bardzo małym ogniu przez około 25 minnut.
Podawac na gorąco z kaszą perłową.