Dania główne z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
400g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka
500g polędwicy wieprzowej
3 cebule
1 łyżka oleju
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1 strąk papryki chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki soku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
350g szerokiego makaronu
150g utartego sera cheddar
2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh
750g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny
Do podania:
ryż
50dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego