Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
Szparagi ugotować, odcedzić i zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do szparagów, dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dusić kilka minut.
Przed podaniem zaciągnąć żółtkami. Do pureé można dodać trochę soku z cytryny.
Forma potrawy: Zupy
1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Forma potrawy: Dania główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól