MENU
ZWIŃ MENU

Purée ze szparagów

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Szparagi ugotować, odcedzić i zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do szparagów, dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dusić kilka minut.

Przed podaniem zaciągnąć żółtkami. Do pureé można dodać trochę soku z cytryny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa szparagowa kremowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia

Zapiekanka ze szparagami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Dania główne

wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól