Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, dla ilu osób: 4
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Sałatę dobrze wypłukać, porwać na szerokie wstążki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, posiekane 3 ząbki czosnku, skropić olejem roztartym z solą i sokiem z cytryny.
Parówki obrać z osłonek, naciąć ukośnie w kilku miejscach włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz z posiekanym czosnkiem, obsmażyć na rumiano.
Przełożyć parówki do rondla, utrzymywać w ciepłe.
Tuż przed podaniem usmażyć na kiełbaskach sadzone jajka, gdy tylko zetną się białka zsunąć je na półmisek przekładając parówkami.
Forma potrawy: Śniadania
40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
Forma potrawy: Napoje
2 łyżki zmielonej kawy
łyżeczka miodu
cynamon
bita śmietanka