cojemy.pl > Dania główne > Tournedos z polędwicy wołowej

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Tournedos z polędwicy wołowej

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

50dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Przyrządzanie

Polędwicę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na 4 porcje. Każdą porcje lekko spłaszczyć, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą, opiec na grillu lub na patelni do smażenia bez tłuszczu, posolić.

Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i ziołami, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Porcje mięsa ułożyć na ogrzanym półmisku, każdą smarując równomiernie przygotowanym sosem ziołowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bazylia, Cytryna, Czosnek, Estragon, Koper, koperek, Musztarda, Oliwa, Pieprz, Pietruszka, Szałwia, Sól kuchenna, Wołowina

Podobne przepisy

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Danie główne
40dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2dag mąki
8dag sera żółtego
8dag szynki wędzonej
5dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
» zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek
» zobacz przepis

Wołowina z imbirem i jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200g marchwi
200g cukini
1 papryka zielona
100ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadanie
10 kromek chleba razowego
40g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
» zobacz przepis

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
» zobacz przepis

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Danie główne
50dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
» zobacz przepis

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Danie główne
145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz
» zobacz przepis

Potrawa chińska o 5 smakach

Forma potrawy: Danie główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.