MENU
ZWIŃ MENU

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4

Składniki

50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Przyrządzanie

Polędwicę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na 4 porcje. Każdą porcje lekko spłaszczyć, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą, opiec na grillu lub na patelni do smażenia bez tłuszczu, posolić.

Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i ziołami, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Porcje mięsa ułożyć na ogrzanym półmisku, każdą smarując równomiernie przygotowanym sosem ziołowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Dania główne

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Dania główne

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz