Forma potrawy: Dania główne
75 dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25 dag cebuli
15 dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3 dag oleju
4 dag masła
3 dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
Najpierw z mięsa usunąć kości, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, papryką i mąką, a następnie obsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę w mieszance oleju i masła.
Śliwki należy wydrylować i namoczyć w połowie wina. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać je wodą, dodać pozostałe wino, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, 3 śliwki i dusić do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać śliwki wraz z winem i zagotować.
Posypać gałką muszkatołową.
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
75 dag grzybów
25 dag papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
5 dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina