cojemy.pl > Dania główne > Szaszłyki z krewetek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Szaszłyki z krewetek

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla, danie rybne, czas przygotowania: 40 min.

Składniki potrawy

16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia

Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego

Przyrządzanie

Krewetki obrać ze skorupek, zostawiając kawałek skorupki przy ogonku. Oczyścić, usunąć czarną żyłkę, opłukać w osolonej wodzie.

Pietruszkę i koperek umyć pod bieżącą wodą.

Nadziać po 4 krewetki na każdy pręcik do szaszłyków, następnie osolić i posypać pieprzem.

Blachę posmarować olejem. Ułożyć na niej szaszłyki, pędzelkiem lekko natłuścić. Wstawić do ogrzanego piekarnika, piec 8 min w temp. 180°C. W czasie pieczenia obracać.

Przygotować sos:
na łyżce masła usmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać brandy. Utrzeć anchois z resztą masła. Dodać sok cytrynowy i musztardę. Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Sos wylać na talerze. Na sosie ułożyć szaszłyki, przybrać ziołami i od razu podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Anchois, Brandy, Cytryna, Czosnek, Koper, koperek, Krewetki, Masło, Musztarda, Olej, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek

Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
» zobacz przepis

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupa
500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
» zobacz przepis

Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
60dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
» zobacz przepis

Sałatka morska

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
3/4kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
» zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
» zobacz przepis

Avocado w kremie krewetkowym

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
25dag mrożonych krewetek
60dag piersi z kurczaka
cytryna
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz biały
4-5 łyżek majonezu
1 owoc avocado
20dag wędzonego łososia w plasterkach
» zobacz przepis

Jajecznica z owocami morza

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek

Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny

Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
» zobacz przepis

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
200g mrożonych krewetek
40g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.