Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
Krewetki obrać ze skorupek, zostawiając kawałek skorupki przy ogonku. Oczyścić, usunąć czarną żyłkę, opłukać w osolonej wodzie.
Pietruszkę i koperek umyć pod bieżącą wodą.
Nadziać po 4 krewetki na każdy pręcik do szaszłyków, następnie osolić i posypać pieprzem.
Blachę posmarować olejem. Ułożyć na niej szaszłyki, pędzelkiem lekko natłuścić. Wstawić do ogrzanego piekarnika, piec 8 min w temp. 180°C. W czasie pieczenia obracać.
Przygotować sos:
na łyżce masła usmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać brandy. Utrzeć anchois z resztą masła. Dodać sok cytrynowy i musztardę. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Sos wylać na talerze. Na sosie ułożyć szaszłyki, przybrać ziołami i od razu podawać.
Szaszłyki z makreli i krewetek
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
800 g filetów z makreli lub halibuta
200 g krewetek
Marynata:
100 ml sosu sojowego
50 ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe
Forma potrawy: Dania główne
60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz