Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
10 dag parówek cienkich
4 dag chrzanu
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Wołominę umyć, wyżyłować i pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką.
Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, dodać do zrazów pod koniec duszenia.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, dodać do zrazów razem z chrzanem, doprawić, posypać startym serem, zapiec.
Podawać z ryżem.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza