MENU
ZWIŃ MENU

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
10 dag parówek cienkich
4 dag chrzanu
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Wołominę umyć, wyżyłować i pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką.

Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, dodać do zrazów pod koniec duszenia.

Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, dodać do zrazów razem z chrzanem, doprawić, posypać startym serem, zapiec.

Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

 
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany

1 łyżka masła
2 łyżki mąki

sól, pieprz
 

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Dania główne

2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza