cojemy.pl > Dania główne > Zrazy wołowe po hultajsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Zrazy wołowe po hultajsku

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Wołominę umyć, wyżyłować i pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką.

Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, dodać do zrazów pod koniec duszenia.

Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, dodać do zrazów razem z chrzanem, doprawić, posypać startym serem, zapiec.

Podawać z ryżem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chrzan, Cukier, Cytryna, Margaryna, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Parówka, Pieprz, Ryż, Ser żółty, Smalec, Sól kuchenna, Wołowina

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Zrazy diabelskie z karkówki

Forma potrawy: Danie główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
» zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Danie główne
70dag wołowiny bez kości
pieprz
15dag cebuli
2dag grzybów suszonych
5dag chleba razowego
4dag smalcu
sól

Farsz:
15dag cebuli
5dag chleba czerstwego
2dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)
» zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
100ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2dag tartego razowego chleba
5dag ketchupu
10dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki
» zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Danie główne
50dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
» zobacz przepis

Chorwackie kiełbaski cevapcici

Forma potrawy: Danie na grilla
mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól

Do podania:
biały cheb pszenny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.