Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh
Owoc mango umyć, obrać, usunąć pestkę, połowę owocu pokroić w plasterki, z których wyciąć kwadraty 2 x 2 cm, a resztę posiekać.
Orzeszki, czosnek, cebulę obrać, umyć i posiekać. Papryczki chilli namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut, po czym usunąć nasionka i posiekać.
Orzeszki, czosnek, cebulę, chilli wymieszać z posiekanym mango. Na patelni rozgrzać olej, włożyć masę z mango i orzechów, smażyć 2 minuty. Dodać cynamon, sos sojowy, sok i skórkę cytrynową, cukier i masło orzechowe. Gotować na małym ogniu 10 min. Ostudzić.
Wątróbki dokładnie opłukać, namoczyć przez 30 minut i ponownie opłukać. Na patyczki do szaszłyków nadziewać wątróbki na przemian z kwadracikami mango.
Całe szaszłyczki zanurzyć w ostudzonej masie orzechowej i układać na grillu.
Piec przez 15 minut smarując masą orzechową.
Podawac z ryżem i sosem Sa-teh.
Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Dania główne
250 g kurzych wątróbek
80 g cebuli dymki
1 pęczek pietruszki
60 g masła
4 jaja
30 g mąki
25 ml porto
300 ml mleka
sól, pieprz
masło do posmarowania foremek
Forma potrawy: Dania główne
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy
Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny