ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku
Najpierw należy ugotować ryż. W miedzyczasie przygotować rondelek z pokrywką.
Pokroić na plasterki kilka pieczarek, podsmażyć na maśle przez minutę, następnie zalać białym winem, następnie rosołem. Dodać łyżkę drobno posiekanego koperku i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszać.
Na to ułożyć obrane z tłuszczu i chrząstek piersi kurze, przykryć rondelek i dusić na małym ogniu okolo 15 minut, aż będą miękkie, sprawdzając poziom płynu, aby nie doszło do przypalenia.
Zaciągnąć sos łyżeczką mąki i śmietanki. Doprawić pieprzem.
Podawać z ryżem.