Forma potrawy: Dania główne
ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku
Najpierw należy ugotować ryż. W miedzyczasie przygotować rondelek z pokrywką.
Pokroić na plasterki kilka pieczarek, podsmażyć na maśle przez minutę, następnie zalać białym winem, następnie rosołem. Dodać łyżkę drobno posiekanego koperku i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszać.
Na to ułożyć obrane z tłuszczu i chrząstek piersi kurze, przykryć rondelek i dusić na małym ogniu okolo 15 minut, aż będą miękkie, sprawdzając poziom płynu, aby nie doszło do przypalenia.
Zaciągnąć sos łyżeczką mąki i śmietanki. Doprawić pieprzem.
Podawać z ryżem.
Forma potrawy: Dania główne
pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż
Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki