cojemy.pl > Dania główne > Boeuf strogonoff bez wołowiny

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Boeuf strogonoff bez wołowiny

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

1,5kg mięsa z udźca indyka
30dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia

Przyrządzanie

Na oleju podsmażyć pokrojone w spore kawałki mięso i cebulę. Można użyć oleju którym były zalane suszone pomidory w słoiku/puszce.
 
Po podsmażeniu przełożyć do rondla o grubym dnie (olej ze smażenia zachować), zalać bulionem, zagotować.
 
Dodać pieprz, sól, liść laurowy, musztardę, pokrojone suszone pomidory i dusić na małym ogniu przez 3-4 godziny.
 
Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki. Podsmażyć na tym samym oleju na którym smażyło się mięso.
 
Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski a łodygi selera w plasterki. Dorzucić warzywa do mięsa i dusić dalsze 30 minut.
 
Na koniec wymieszać ze śmietaną, mocno podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Indyk, Liść laurowy, Musztarda, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka, Pieczarki, Pieprz, Pomidor, Seler, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Danie główne
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
» zobacz przepis

Rumsztyk

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
frytki
» zobacz przepis

Wołowina na grillu

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne, Przekąska lub przystawka
patyczki do nadziewania mięsa (najlepiej bambusowe)
od 1/2 do 3/4kg wołowiny
80ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 łyżki chińskiego sosu hoisin
2 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki kartoflanej lub mąki ryzowej
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
Do podania:
ryż / sałata / zielone warzywa
» zobacz przepis

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Krem kokosowy z owocami

Forma potrawy: Deser
2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50g wiórków kokosowych
500ml mleka
40g cukru
40g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny
» zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15dag cebuli
2dag mąki
2dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
» zobacz przepis

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Danie na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
» zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Danie rybne, Danie na grilla, Danie główne
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
» zobacz przepis

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Danie na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.
» zobacz przepis

Kotleciki z mielonej wołowiny

Forma potrawy: Danie na grilla
75dag mielonej wołowiny.
2 ząbki czosnku.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
2 łyżki masła.
oliwa.
łyżka zielonego pieprzu.
sól.
» zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
100ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2dag tartego razowego chleba
5dag ketchupu
10dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.