Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.
1,5 kg mięsa z udźca indyka
30 dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
Na oleju podsmażyć pokrojone w spore kawałki mięso i cebulę. Można użyć oleju którym były zalane suszone pomidory w słoiku/puszce.
Po podsmażeniu przełożyć do rondla o grubym dnie (olej ze smażenia zachować), zalać bulionem, zagotować.
Dodać pieprz, sól, liść laurowy, musztardę, pokrojone suszone pomidory i dusić na małym ogniu przez 3-4 godziny.
Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki. Podsmażyć na tym samym oleju na którym smażyło się mięso.
Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski a łodygi selera w plasterki. Dorzucić warzywa do mięsa i dusić dalsze 30 minut.
Na koniec wymieszać ze śmietaną, mocno podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania.
Forma potrawy: Dania główne
145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.
Forma potrawy: Dania na grilla
75 dag mielonej wołowiny.
2 ząbki czosnku.
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
2 łyżki masła.
oliwa.
łyżka zielonego pieprzu.
sól.