cojemy.pl > Dania główne > Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki potrawy

1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Przyrządzanie

Mięso umyć w zimnej wodzie. Odciąć żyłki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zieloną pietruszkę opłukać, pokroić.
Boczek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na jednej łyżce oliwy. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
W płaskim garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego mięso, zarumienić, posypać mąką, dodać cebulę, smażyć przez chwilę. Dodać boczek, wino i jedną łyżkę pasty pomidorowej. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 2 godziny.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórke, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Dodać do mięsa razem z oliwkami i tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min.
Przed podaniem opruszyć zieloną pietruszką.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Cebula, Czosnek, Karkówka (każdy rodzaj), Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Oliwki, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Sól kuchenna, Tymianek, Wino, Wołowina

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z oliwkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
» zobacz przepis

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
» zobacz przepis

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
80dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
» zobacz przepis

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
» zobacz przepis

Filety z kurczaka z pomidorami

Forma potrawy: Danie główne
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200ml rosołu
4 plastry cytryny

Do podania:
ryż ugotowany na sypko
» zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
» zobacz przepis

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Danie główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Danie główne
1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
» zobacz przepis

Fajita

Forma potrawy: Danie na grilla
500g wołowiny lub filetów z kurczaka 
1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki 
1 cebula pokrojona w plasterki 
ciepłe tortille 

Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego 
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego 
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis poniżej) 

Sucha mieszanka do fajitas:
4 łyżki soli 
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili 
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
3/4 łyżeczki cuminu
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ryba duszona ze śliwkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
800g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
2 łyżki masła
120g cebuli
50g suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany
kolendra lub pietruszka
pęczek koperku
sól i pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.