Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 3 godz.
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Mięso umyć w zimnej wodzie. Odciąć żyłki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zieloną pietruszkę opłukać, pokroić.
Boczek pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na jednej łyżce oliwy. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
W płaskim garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego mięso, zarumienić, posypać mąką, dodać cebulę, smażyć przez chwilę. Dodać boczek, wino i jedną łyżkę pasty pomidorowej. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 2 godziny.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórke, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Dodać do mięsa razem z oliwkami i tymiankiem. Dusić jeszcze 15 min.
Przed podaniem opruszyć zieloną pietruszką.
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
Wołowina pörkölt duszona po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
Forma potrawy: Dania główne
1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki