Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 50 min.
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Sparzone wrzącym octem mięso osączyc, pobić pałką, posmarować oliwą. Wymieszać majeranek z pieprzem i solą. Mieszaninę tą wetrzeć w pieczeń.
Mięso przełożyć do naczynia, dodać masło, piec w piekarniku ogrzanym do temp. 230°C ok. 50 min., od czasu do czasu podlewając pieczeń sosem i skrapiając wodą.
Wyjąć upieczone mięso, do sosu wlać bulion, zaprawić łyżką mąki. Dodać umyty
i oczyszczony z szypułek agrest oraz cukier. Mieszając, gotować 5 min. Włozyć z
powrotem mięso i jeszcze raz zagotować.
Baraninę przełożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z ryżem.
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem
Forma potrawy: Desery
15 dag poziomek
10 dag wiśni
10 dag agrestu
1 szklanka wody
20 dag cukru
2 dag żelatyny
Forma potrawy: Dania na grilla
baranina 70 dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego