cojemy.pl > Dania główne > Tazin z gruszkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Tazin z gruszkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.

Składniki potrawy

750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki

Przyrządzanie

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kawałki po 150 g każdy. Kawałki układać na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolić, doprawić połową szafranu i imbirem, zalać szklanką wody, wstawić na średni ogień, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać niewielką ilościa wody.
Gruszki umyć, osuszyć, pozbawić ogonków, pokroić w ćwiartki, wypestkować, włożyć do zimnej wody i odstawić.
Ugotowane mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z gotowania mięsa dodać gruszki. Zalać wodą, doprawić resztą szafranu, wymieszać, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Dodać mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i wymieszać bardzo ostrożnie aą do zgęstnienia sosu.
Tuż przed podaniem do sosu dodać ponownie ugotowane mięso, starając się nie uszkodzić gruszek. Podgrzać na wolnym ogniu.
Danie położyć na dużym, okrągłym, kamionkowym półmisku. Podawać gorące i polane sosem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Gruszki, Imbir, Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Szafran, Sól kuchenna, Wołowina

Podobne przepisy

Zrazy z gruszkami

Forma potrawy: Danie główne
8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli

Do podania:
ryż
lub ziemniaki
» zobacz przepis

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Forma potrawy: Danie główne
1 duże kurczę
4 cebule
150g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Murzynek z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
» zobacz przepis

Najprostsza surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250–300g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
» zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Pierożki z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.