Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.
750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kawałki po 150 g każdy. Kawałki układać na rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolić, doprawić połową szafranu i imbirem, zalać szklanką wody, wstawić na średni ogień, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać niewielką ilościa wody.
Gruszki umyć, osuszyć, pozbawić ogonków, pokroić w ćwiartki, wypestkować, włożyć do zimnej wody i odstawić.
Ugotowane mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z gotowania mięsa dodać gruszki. Zalać wodą, doprawić resztą szafranu, wymieszać, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Dodać mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i wymieszać bardzo ostrożnie aą do zgęstnienia sosu.
Tuż przed podaniem do sosu dodać ponownie ugotowane mięso, starając się nie uszkodzić gruszek. Podgrzać na wolnym ogniu.
Danie położyć na dużym, okrągłym, kamionkowym półmisku. Podawać gorące i polane sosem.
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
Forma potrawy: Dania główne
8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami
Forma potrawy: Dania główne
1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz