Forma potrawy: Dania główne
1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
Plastry wołowiny posolić i mocno popieprzyć grubo zmielonym pieprzem, następnie delikatnie plastry zbić tępą stroną noża, na patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron plastry.
Aby plastry przy pieczeniu nie wybrzuszały się należy je przed położeniem na patelnie lekko naciąć z obu stron.
Mięso przełożyć do garnka, do patelni dodać masło i dorzucić około połowę cebuli i smażyć do zeszklenia soląc i pieprząc cebulę.
Następnie cebulę dodać do mięsa do garnka, na patelnię dodać pozostałą część masła i roztopić je, dodać 2 łyżeczki mąki.
Zrobić zasmażkę i dolać do niej zimne piwo cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodać łyżeczkę cukru soląc i pieprząc zasmażkę po zagotowaniu zasmażkę przelewamy do garnka z mięsem i cebulą przykryć garnek i dusić ok. 2 godz. na małym ogniu lub w piekarniku.
Podajemy na talerzu kładąc 2 kromki chleba z musztardą na wierzchu i na to nakładamy mięso oblewając je sosem z cebulą.
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
Wołowina pörkölt duszona po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
50 dag kiełbasy białej
pół litra piwa jasnego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zup
Do podania:
ziemniaki,
surówka