cojemy.pl > Dania główne > Peklowana karkówka w winie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Peklowana karkówka w winie

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

3kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

Przyrządzanie

Marchewkę i pietruszkę umyć, wszystkie warzywa obrać i pokroić na małe kawałki.
Wino zagotować, dodać przyprawy i warzywa.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć wcześniej umyte i osuszone mięso (naczynie powinno być dopasowane do wielkości kawałka mięsa).
Karkówkę wstawić do lodówki na dolną półkę na 4 dni. Każdego dnia mięso przewracać, tak aby całe przesiąknęło smakiem marynaty.
Zapeklowaną karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym (musi mieć przykrycie) na warstwie warzyw.
Na wierzchu położyć masło, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piec około 3 godziny, w czasie pieczenia przewracać mięso kilka razy.
Przed podaniem pozwaolić mięsu "odpocząć" przez kilkanaście minut.
Warzywa zmiksować na gładką masę, jeśli za rzadka, gotować aż odparuje do gęstości śmietany.
Podać z sosem i buraczkami lub zasmażaną kapustą, do tego wino, w gatunku który został użyty do peklowania.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Jałowiec, Karkówka (każdy rodzaj), Liść laurowy, Marchew, Masło, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna, Wino, Ziele angielskie

Podobne przepisy

Karkówka z grilla pyszności

Forma potrawy: Danie na grilla
1kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150ml octu
15dag cebuli
1-2 listki laurowe
» zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwór
2kg oczyszczonych gruszek
1,5kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
» zobacz przepis

Pstrągi w winie

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz

Do podania:
białe wino

Do przybrania:
cytryna
» zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwór
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
» zobacz przepis

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
» zobacz przepis

Kompot z jabłek na winie

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
2 duże jabłka
100ml białego wina
cynamon w proszku
» zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Danie na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
» zobacz przepis

Zrazy diabelskie z karkówki

Forma potrawy: Danie główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
» zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.