MENU
ZWIŃ MENU

Peklowana karkówka w winie

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

3 kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła

Przyrządzanie

Marchewkę i pietruszkę umyć, wszystkie warzywa obrać i pokroić na małe kawałki.

Wino zagotować, dodać przyprawy i warzywa.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć wcześniej umyte i osuszone mięso (naczynie powinno być dopasowane do wielkości kawałka mięsa).

Karkówkę wstawić do lodówki na dolną półkę na 4 dni. Każdego dnia mięso przewracać, tak aby całe przesiąknęło smakiem marynaty.

Zapeklowaną karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym (musi mieć przykrycie) na warstwie warzyw.

Na wierzchu położyć masło, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Piec około 3 godziny, w czasie pieczenia przewracać mięso kilka razy.

Przed podaniem pozwaolić mięsu "odpocząć" przez kilkanaście minut.

Warzywa zmiksować na gładką masę, jeśli za rzadka, gotować aż odparuje do gęstości śmietany.

Podać z sosem i buraczkami lub zasmażaną kapustą, do tego wino, w gatunku który został użyty do peklowania.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Karkówka z grilla pyszności

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe

Kompot z jabłek na winie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku

Grillowa przeplatanka

Forma potrawy: Dania na grilla

przyprawa kucharek 3 łyżki
karkówka 4 kotlety
plastry boczku 4 sztuki
piwo 0,5 szklanki
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz do smaku

Karkówka duszona

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia