Forma potrawy: Dania główne
3 kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła
Marchewkę i pietruszkę umyć, wszystkie warzywa obrać i pokroić na małe kawałki.
Wino zagotować, dodać przyprawy i warzywa.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć wcześniej umyte i osuszone mięso (naczynie powinno być dopasowane do wielkości kawałka mięsa).
Karkówkę wstawić do lodówki na dolną półkę na 4 dni. Każdego dnia mięso przewracać, tak aby całe przesiąknęło smakiem marynaty.
Zapeklowaną karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym (musi mieć przykrycie) na warstwie warzyw.
Na wierzchu położyć masło, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piec około 3 godziny, w czasie pieczenia przewracać mięso kilka razy.
Przed podaniem pozwaolić mięsu "odpocząć" przez kilkanaście minut.
Warzywa zmiksować na gładką masę, jeśli za rzadka, gotować aż odparuje do gęstości śmietany.
Podać z sosem i buraczkami lub zasmażaną kapustą, do tego wino, w gatunku który został użyty do peklowania.
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
Forma potrawy: Dania na grilla
przyprawa kucharek 3 łyżki
karkówka 4 kotlety
plastry boczku 4 sztuki
piwo 0,5 szklanki
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz do smaku
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia