MENU
ZWIŃ MENU

Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler

Przyrządzanie

Polędwicę pokroić w grube plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać masło, kłaść mięso , obsmażać z obu stron ok. 1 min. Zrumienione mięso zdjąć z patelni a na patelnię dołożyć trochę masła i wrzucić jarzyny.
 
Dusić ok. 2 - 3 minut. Posolić, popieprzyć, z powrotem włożyć mięso. Polać śliwowicą i podpalić. Nie dopuścić do przypalenia się mięsa. Wlać bulion, przykryć i pozostawić na małym ogniu prze ok. 40 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem.
 
Dodać osoloną kwaśną śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką, tak aby nie było grudek. Zwiększyć gaz, dodać musztardę, wymieszać. Wyjąć mięso z patelni, ułożyć na półmisku, polać sosem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z rybą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
 

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Desery

20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru

Roster śliwkowy

Forma potrawy: Desery

1 kg śliwek
20 dkg cukru
5 goździków
laska cynamonu