Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
Jarzyny należy umyć. Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić, pozostawić na sicie na 30 minut. Cukinię obrać i pokroić na plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić na ćwiartki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek posiekać na grubo.
W płaskim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmazyć czosnek i cebulę. Dodać bakłażany, paprykę, pomidory i cukinie. Dusić na małym ogniu 15 min. stale mieszając.
Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski.
W dużym garnku rozgrzać smalec i pozostały olej. Usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 minut. Do ryby dodać jarzyny i dusić razem jeszcze przez następne 5 minut.
Rybę podawać na ogrzanym półmisku lub w naczyniu, w którym była przygotowana.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw