Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny
Kurczaka oczyścić, umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie go obrumienić i piec przez około 60 minut skrapiając co pewien czas szampanem lub winem, potem wytworzonym sosem.
Miękka kurę pokroić na porcje usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia. Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę jeszczę poddusić, następnie doprawić.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
duży kurczak
ćwiartka szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki bazylii