cojemy.pl > Dania główne > Tuńczyk z cydrem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Tuńczyk z cydrem

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki potrawy

1,5kg swieżego tuńczyka
75g margaryny
500ml cydru
4 łyżki śmietany
300g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól

Przyrządzanie

Tuńczyka umyć, pokroić na kawałki, zdjąć skórę. Każdy kawałek posolić, posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Głębokie, żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć kawałki tuńczyka, wlać 150 ml cydru i wstawic do srednio nagrzanego (175 st. C) piekarnika.
Piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia równomiernie podlewać resztą cydru.
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, posolić i skropić sokiem z cytryny.
W garnku rozgrzać łyżkę margaryny, włożyć pieczarki i dusić na małym ogniu przez 8 minut.
Wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu z pieczenia tuńczyka.
Ułożyć pieczarki dookoła tunczyka, zalać rybę śmietaną i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. Danie należy podawac od razu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cydr, Cytryna, Margaryna, Pieczarki, Sól kuchenna, Tuńczyk, Śmietana

Podobne przepisy

Tuńczyk na sałacie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
główka sałaty
puszka groszku
puszka tuńczyka w oleju
cebula
3-4 jajka
sól
pieprz
oliwa
» zobacz przepis

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.