1,5kg swieżego tuńczyka
75g margaryny
500ml cydru
4 łyżki śmietany
300g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól
Tuńczyka umyć, pokroić na kawałki, zdjąć skórę. Każdy kawałek posolić, posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Głębokie, żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć kawałki tuńczyka, wlać 150 ml cydru i wstawic do srednio nagrzanego (175 st. C) piekarnika.
Piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia równomiernie podlewać resztą cydru.
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, posolić i skropić sokiem z cytryny.
W garnku rozgrzać łyżkę margaryny, włożyć pieczarki i dusić na małym ogniu przez 8 minut.
Wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu z pieczenia tuńczyka.
Ułożyć pieczarki dookoła tunczyka, zalać rybę śmietaną i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. Danie należy podawac od razu.