cojemy.pl > Dania główne > Dania główne z alkoholem > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Dania główne z alkoholem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną
Dania główne z alkoholem Dania główne z grzybami Dania główne z innymi składnikami Dania główne z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Dania główne z mięsem Dania główne z nabiałem oraz jajami Dania główne z napojami Dania główne z owocami Dania główne z pieczywem Dania główne z przyprawami Dania główne z rybami i owocami morza Dania główne z sosami Dania główne z słodyczami Dania główne z warzywami
Dania główne z brandy Dania główne z cydrem Dania główne z likierem Dania główne z piwem Dania główne z rumem Dania główne z sake Dania główne z szampanem Dania główne z whisky Dania główne z winem Dania główne z wódką Dania główne ze śliwowicą

Kolorem zielonym zaznaczono alkohole

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Gulasz po bieszczadzku

Forma potrawy: Danie główne
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
» zobacz przepis

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Danie główne
1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
» zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
100ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2dag tartego razowego chleba
5dag ketchupu
10dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki
» zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg karpia
10dag porów
10dag pieczarek
5dag masła
sok z cytryny
10g cukru
3dag mąki pszennej
75ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina
» zobacz przepis

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Fasola z wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula, pokrojona w plastry
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
600ml wytrawnego wina jabłkowego
850g dużej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
Do przybrania:
listki szałwii
» zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Danie główne
20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
30dag gotowego makaronu lasagna
25dag pieczarek
10dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25dag mielonej wołowiny
5dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.