Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto francuskie:
250 g mąki
250 g masła
125 ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
sól
Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania
500 ml bitej śmietany z cukrem
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
Forma potrawy: Ciasta
2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru