Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotować nalesniki: mąkę przesiać, zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, olejem, 1 1/2 szklanki wody i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Naleśniki usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.
Przygotować nadzienie: serki wymieszać z mlekiem i lekko posolić. Naleśniki posmarować serkiem, posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulony.
Przygotować sos: z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki, jednolity sos. Przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć naleśniki, polać sosem i posypać serem. Skropić pozostałą margaryną i zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
Naleśniki z grzybowym nadzieniem
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ilość na 12 szt.
150 g wędzonego łososia
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor