Ciasto francuskie:
250g mąki
250g masła
125ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
sól
Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania
500ml bitej śmietany z cukrem
Przygotować ciasto:
do przesianej mąki dodać sól, wlać zimną wodę wymieszaną z octem. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kule, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkować na kwadrat o boku około 20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach była 3 razy cieńsza niż w środku.
Masło podzielić na małe kawałki, ułożyć na środku ciasta, brzegi zagiąć do wewnątrz jak kopertę. Wstawić na 15 min do lodówki. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x60 cm, złożyć potrójnie i ponownie rozwałkować na prostokąt.
Jeszcze raz złożyć potrójnie i odstawić na 15 min w chłodne miejsce. Czynność tą powtórzyć jeszcze 3 razy.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Pokroić w paski o szerokości 2 cm, nawinąć na metalowe rurki, tak by zwoje ciasta zachodzily na siebie. Posmarować rurki żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać cukrem kryształem.
Piec 15-20 min w temperaturze 240°C. Ostudzić, wyjąć z ciastek metalowe rurki.
Ubitą na sztywno śmietanę nałożyć do szprycy i napełnić rurki. Można również napełnić je kremem waniliowym.
Rurki przed upieczeniem można posypać płatkami migdałowymi.